Vekstsesongen drar seg mot avslutning, og for tida (2.9.22) har vi tørre og fine forhold for høsting. For å ta vare på enga for kommende år er det viktig å utnytte dette nå. Det er begrensa hvor mye timotei og bladfaks legger på seg utover i september, mens hundegras, raigras og strandsvingel kan drøyes litt, forutsatt at de har vann å vokse på. Det er imidlertid minst like viktig å utnytte gode høsteforhold med disse bladgrasa.

Høste eller ei ?

Hvor langt kan graset være før vinteren, dvs kan du slippe å høste/beite ? Mange har god erfaring med å la 25-30 cm langt gras stå der det kommer frost før snøen blir liggende. Der det blir barfrost er det en fordel med litt «pels». Normalt overvintrer enga i dal- og flatbygdene godt med 20 cm langt gras. I områder der snø kommer på tien mark og blir liggende lenge, er sjansene for overvintringssopp mindre med kortere gras før vinteren, men enga skal absolutt ikke barberes uansett.

Husk du skal sette igjen minst 10 cm stubb - hvor mye blir det da igjen som pick-up, rive og ballepresse skal få tak i ? Dette har lett for å bli dyre fôrenheter.

Beiting på høsten

Dersom graset blir langt er beiting et alternativ til slått, særlig om været blir dårlig og sjansene for kjøreskade store. Med tanke på trakkskade er det mest aktuelt om du kan la sau stå for beitinga, evt unge/ lette storfe.

Ved beiting om høsten er det viktig at du ikke lar dyra gnage plantene for kort, og at du er oppmerksom på trakkskader. Husk snaubeiting i høst gir deg dårligere vårbeite. Unngå beiting på gjenlegg og førsteårs eng.

3 A7 A0867

Opp med stubben

Uansett beiting eller slått er det enda viktigere enn tidligere i år å sørge for god stubbehøgde. La det være igjen en stubb på 10-12 cm.

De fleste grasarter lagrer opplagsnæring i nederste del av blad og strå og/eller lagringsorgan ved jordoverflata. Dermed vil låg stubbehøgde fjerne nistepakka som planta trenger for å klare en lang vinter og oppstart av vekst til våren. Det er like viktig der du har gjenlegg som slås for første gang i høst, da disse plantene ikke har så godt utviklet rotsystem å hente næring fra.