En utfordring med å bruke satellittbilder som viser variasjonen av biomassen i et skifte, er at det kan være for lite biomasse til å lage en god tildelingsfil.

Problemet i Trøndelag er hovedsakelig at mange ønsker å gjødsle bygg i buskingsstadiet og det ved dette tidspunktet er for lite biomasse til å få et representativt bilde over variasjonen. Fargen på jordoverflaten lyser igjennom, og resultatet blir at fargen på biomassekartet blir lysere enn hva den egentlig er. Variasjonen i biomasse, det vil si fargen på biomassekartet, styrer hvor mye nitrogen som skal spres på ulike deler av skiftet.

Hvilke muligheter har en så, hvis en ønsker å bruke en tildelingsfil for å spre nitrogenet variert, men gjødsler i buskingsstadiet? Eller hvis det er overskyet på det aktuelle tidsrommet slik at det ikke finnes noen satellittbilder?

Hvis det var bygg på samme skifte året før, kan en mulighet være å bruke fjorårets satellittbilder (med forutsetning at ikke var overskya hele sommeren) som er tatt seinere på sesongen når det finnes mer biomasse. Det er selvsagt ikke helt optimalt, da det er variasjoner fra år til år i frigjøring av nitrogen fra jorda. Samtidig er det gjerne på samme deler av skiftet at det er dårlig oppkomst eller lettere blir tørkestress og på samme vis er det ofte på de samme delene på skiftet vi får tjukkere åker og lettere legde. Det er de variasjonene vi kan få ut gjennom å bruke forrige års satellittbilder.

Når vi bruker fjorårets satellittbilder, er det viktig å gjøre en del manuelle tilpassinger og justeringer. Først og fremst på grunn av at det ved et seinere tidspunkt er en større variasjon i biomasse som påvirker at vi får en større variasjon i spredning av nitrogen. Jo tidligere vi gjødsler, jo mindre ønsker vi at variasjonen i tildelingen av nitrogen skal være. Jo seinere vi gjødsler, jo større ønsker vi at variasjonen i tildelingen av nitrogen skal være. Bakgrunnen for det, er at i et tidlig utviklingsstadium er målet å «ta fra de rike og gi til de fattige» slik at vi får et jevnt bestand. I et seinere utviklingsstadium, er målet at der åkeren er tjukk skal den få mer nitrogen for å ha nok til å fylle kjernene og bygge protein.

I praksis betyr det at når vi bruker et bilde fra for eksempel juni i fjor og skal lage tildelingsfil fra den, justerer vi ned variasjonen i spredning av nitrogen, slik at intervallet mellom laveste og høysete nitrogenmengde som skal spres reduseres. Dette bestemmer en selv hvis en bruker CropSat. I Atfarm, der en legger inn en «måltildeling» av hvor mye nitrogen som skal spres, fordeler programmet mengden i de ulike gjødslingsnivåene. CropSat har fem ulike gjødslingsnivåer og Atfarm har seks ulike gjødslingsnivå der et nivå alltid er satt til 0 kg N per hektar. Når en skal gjødsle byggen i buskingsstadiet, er generell anbefalingen at variasjonen mellom høyeste og laveste gjødslingsnivå ikke bør være større enn ca. 30 kg per hektar.

Hvis du vil vite mer om dette eller ønsker at din rådgiver lager en tildelingsfil for variert spredning av nitrogen, ta kontakt!