Det er mange som dekker bordet med et ekstra glass i julehøytiden. Nemlig det «lille glasset». I lang tid har nordmenn hatt akevitt som en del av julemiddagen, og man kan finne tekster tilbake til midten 1500-tallet som nevner akevitt i Norge. I 2021 ble det solgt 1.432 millioner liter akevitt, en oppgang på over 400.000 liter fra 2019. Produksjonen øker, og flere og flere typer akevitt kommer inn på markedet. Mesteparten blir fortsatt solgt i desember.

Hvordan produsere akevitt?

Det populære brennevinet lages av potetavfall. Først blir poteten most og gjæret slik at stivelsen omdannes til forgjærbart sukker, for å så å destilleres. Råspriten, som ofte holder 95% alkohol, blir renset og konsentrert før den blandes med krydder og vann.
Hovedkrydderet i akevitt er enten karve og/eller dillfrø. Annet krydder som brukes for å sette en distinkt smak, kan være dill, kardemomme, pommeranseskall, stjerneanis, anis, fennikelfrø, paradiskorn, korianderfrø, vanilje og sitronskall for å nevne noen.

Eikefatene som akevitt lagres i, gjør også noe med smaken fordi alkoholen trekker smaksstoffer ut av treet. Derfor smaker sjelden all akevitt helt det samme; eikefatet avgjør også.

Etter lagringsperioden skal alkoholnivået være minst 37,5%, men ikke overskride 60%.

Hvordan de ulike produsentene løser prosessen og det tekniske varierer. Arcus som er blant de som produserer mest akevitt i Norge, satser på både teknologi og menneskelige sanser i deres produksjon. Produktet kontrolleres jevnlig i lagrinsprosessen. Både instrumentelle analyser og våre sanser blir brukt for å bestemme blandingsforholdet av akevitt. Samspillet er avgjørende for sluttproduktets kvalitet.

Norsk akevitt

For at en produsent kan kalle akevitten sin for norsk, må den oppfylle visse kriterier . Dette for å sikre omdømmet, historikken og tradisjonen bak akevittproduksjon i Norge. Akevitten må være produsert i Norge, den må være fremstilt av potetsprit av minimum 95% norske poteter og den må ha modnet i eikefat i minimum 6 måneder for far som er mindre 1000 liter og minimum 12 måneder for fat som er større enn 1000 liter.

I våre naboland produseres det også akevitt, men med forskjellig råvarer, deriblant korn. Korn kan også brukes til akevittproduksjon.

Ønsker du å fordype deg i den musikalske verdenen som omhandler akevitt, kan du ta en kikk på et par av sangene her: Potetsanger | Fagforum Potet.