For nitrogengjødsel (som ikke er terminvare) har lønnsomheten vært mer variabel. Og vi hadde ett unntaksår i vinteren 2008 til 2009 der prisene på mineralgjødsel ble veldig høye utover vinteren, men falt sterkt i april og mai. Det er unntaket som bekrefter regelen.

Og i fjor høst og vinter hadde vi unormalt stigende priser – og fasiten ble jo at det ble svært lønnsomt å kjøpe inn gjødsla tidlig. Etterpåklokskap er langt sikrere enn å spå om framtiden, men slik situasjonen er i Europa – og på verdensmarkedet, er det ingenting nå som taler for at prisene vil synke til våren. Det mest sannsynlige er at prisene øker vesentlig utover vinteren og våren og det har faktisk skjedd et nytt hopp i prisene de siste dagene

Vi kan regne på dette: Hvis vi regner lønnsomhet for kjøp per 600 kg storsekk av en fullgjødsel som nå i september koster kr 6000+mva (kr 10 per kg vare). Lånerente for driftskreditten er 6% og rente på innskudd er 2%. Skattesatsen på alminnelig inntekt er 26%.

I regnestykket her er det regnet med å låne penger på driftskreditten fra 1. oktober til 1. mars (betales når produksjonstilskudd kommer) neste år. Merverdiavgiften ved betaling av gjødsla kjøpt på våren får kjøperen ikke igjen før 10 måneder senere(ved høstkjøp får du tilbake moms i april). Det er regnet med tapt innskuddsrente (2%) i 10 måneder for mva betalt ved vårkjøp. Den tapte innskuddsrenta vil på samme måte gi noe spart skatt (på grunn av manglende inntekt.)

Kjope gjodsel na

Med en prisoppgang på kr 1 per kg vare er det med disse forutsetningene en forrentning på 7,8 % ved å kjøpe gjødsla i september kontra i april. Med en prisoppgang på 2 kroner blir tilsvarende forrentning 17,7 %.

Og dersom du har penger på bok og slipper lånerente blir regnestykket enda mer positivt. Konklusjonen er at det trolig er svært lønnsomt å kjøpe inn gjødsla tidlig i år også. Vår anbefaling er; Kjøp derfor gjødsel nå selv om du må låne penger.