Endringer for plantevernmidler

  • Preparater som ikke lenger er tillat å bruke i frukt og bær: Envidor, Topsin, Calypso og Steward. Det er heller ikke lov å oppbevare utgåtte midler!
  • I utfasing og sluttsalg:

Floramite: Brukt mot spinnmidd i bringebær og bjørnebær. Mot spinmidd og frukttremidd i søtkirsebær, surkirsebær og plomme. Mot spinnmidd i rips, solbær og stikkelsbær etter høsting. Lagring og bruk til 1.januar 2024.

  • · Nye midler 2023

Revyona er et soppmiddel tillat brukt i kjerne -og stein frukt.

Botanigard mangler forhandler og er ikke på markedet. Nyttesoppen Beauveria bassiana mot trips og mellus i jordbær, druer, bjørnebær og bringebær

  • Preparater som har fått dispensasjon i 2023:

Isomate CLS mot viklere i eple og pære.

Isomate OFM mot viklere i plomme.

Turex WG/WP mot sommerfugllarver i eple og pære.

Ingen av disse tre preparatene har fått godkjenning i økologisk produksjon, og har en tidsbegrenset bruksperiode som gjelder fra 15.april – 13.august 2023.

  • · Plantevernmidler med utvidet bruksområde Minor Use (MU):

Fibro mot egg og unge frittlevende stadier av insekter og midd på eple, pære, plomme, kirsebær og bær i tunnel og på friland.

Mospilan mot bladlus og mellus i jordbær på friland, i tunnel og veksthus

Movento mot skadedyr i bær og frukt på friland og tunnel.

Raptol mot bladlus, spinnmidd og insektslarver i bringebær på friland

Teppeki mot bladlus fra før blomstring i plomme, mot lus i bringebær og bjørnebær på friland og i tunnel

Serenade mot mjølgogg i jordbær, bringebær, solbær på friland og i tunnel.

Talius mot mjøldogg i eple, pære, jordbær, solbær, rips, stikkelsbær, drue i tunnel

og på friland.

Thiovit mot mjøldogg, bladmidd og solbærgallmidd i solbær i tunnel, rips og stikkelsbær på friland, i tunnel og veksthus.

Spotlight Plus mot ugrass i bær

  • · Plantevernmidler søkt Minor Use, men ikke avklart 13.02.2023:

Conserve mot bringebærbille, trips, bladlus og sommerfugllarver i bringebær og bjørnebær.

Evure Neo mot jordbærsnutebille, søkt inn i jordbær i tunnel

Karate mot sugende og bitende insekter i jordbær, bringebær og bjørnebær i tunnel.

Mavrik mot jordbærsnutebille i jordbær i tunnel.

Mospilan mot insekter i kirsebær i tunnel.

DelanWG mot sopp i kirsebær i tunnel

Luna Sensation mot sopp i bringebær og solbær på friland

Serenade mot soppsykdommer i rips, stikkelsbær, haskap, drue, bjørnebær og kirsebær på friland og i tunnel.

Thiovit mot mjøldogg og midd i drue friland, tunnel og veksthus, haskap på friland, solbær og kirsebær i tunnel

Tilgang på og innkjøp av driftsmidler i 2023

Importører og forhandlere har sikret seg brukbart lager/ tilgang av godkjente plantevernmidler, bladgjødslingsmidler og andre driftsmidler for sesongen 2023. Men om beholdningen går tom, så kan det for noen produkter være vanskelig å få tak i nye suppleringsleveranser i tide grunnet enten råstoffmangel, produksjonskapasitet og/eller fraktutfordringer. Særlig bladgjødslingsmidler, plast og dryppvanningsutstyr vil kunne være utfordrende. Vi anbefaler derfor at alle så tidlig som mulig kjøper inn driftsmidler til forventede behov. Samtidig bør en ikke kjøpe for plantevernmidler som kan bli faset ut og ikke være godkjent neste år. Om dere trenger hjelp til å vurdere behov og mengde før bestilling, så kan vi beregne behov/innkjøp.

Tilpasning ved høye mineralgjødselpriser

Mineralgjødselprisene har gått kraftig opp de siste to årene. Prisnivået våren 2022 var skyhøyt, men prisene nå pr 6/2 – 2023 har gått en del ned siden den gang. Flere gjødselslag har økt nær 80 - 90 % i pris siden våren 2021. I bær- og frukt brukes mye klorfattig gjødsel med moderate nitrogennivå. Prisen på klorfattig Fullgjødsel 12-4-18 i storsekk har økt med 86 % fra 5 600 kr per tonn våren 2021 til 10 400 kr per tonn pr 6/2 - 2023. Nitrogengjødseltypene kalksalpeter og Nitrabor har økt med ca 80 %. NitraBor i storsekk koster 6/2 - 2023 ca. 6 500 kr per tonn mot 3 700 kr per tonn for to år siden. Kristalon Brown 3-5-32 og Calcinit i 25 kg sekker har gått ubetydelig ned i pris siden i fjor og koster henholdsvis 1 220 og 320 kr per 25 kg sekk. Normalt har fullgjødseltypene avtalt pris med termintillegg utover mot våren mens nitrogengjødselslagene følger verdensmarkedsprisen. Det siste året har vært uforutsigbart og det er vanskelig å si hvordan det utvikler seg mot våren. Akkurat når dette skrives 6/2-23 virker det ikke som at gass- og strømpris er under veldig press og derved er det heller ikke mye press på gjødselprisene. Det er nå vanskelig å tilrå om gjødselkjøpstidspunktet, men kjøper du nå, så har du i alle fall sikret varen du trenger.

Gjødselprisøkningen er stor og merkbar også for frukt og bær. Men gjødselkostnadene i frukt og bær er små i forhold til avlingsrespons, kvalitetsrespons og avlingsverdi. Økte gjødselkostnader fra for to år siden vil utgjøre maks + 1 – 1,50 kr per kg produsert salgsvare. Redusert gjødsling vil kunne gi avlingsverditap mye større enn det en sparer. Til tross for økte gjødselpriser er våre anbefalinger å fortsette å gjødsle optimalt ut fra vekstenes og jordas behov. Det hjelper vi dere med i gjødselplanene som skal lages før våren. Men et viktig perspektiv: Pass på plantene trives og vokser godt – friske planter, vekstskifte og optimal kalking sikrer planter som utnytter næringa som gis.