Tidligkal Brunlanes 24 04 07
⋅ Grønnsaker

Oppal av grønnsaksplanter

Planteoppalet er en av de viktigste arbeidsoperasjoner som gjøre i et produksjonsløp. Det gjelder å få frem en sterk, jevn plante med god næringsbalanse og et godt rotsystem som vil gi en god start når den plantes ut på friland. Berit Viken arbeidet ved Gjennestad vgs i mange år med teoretisk og praktisk undervisning og opparbeidet seg stor kompetanse innen hagebruksfaget og har enda noen vikartimer. Det er hennes foredrag fra noen år tilbake som du kan kikke på her. Oppalsmetodene mht biologien skifter ikke mye over tid og prinsippene er mye de samme, selv om dyrkingsmedier og lyskilder er i endring.
Østlandet
Marknadshage
⋅ Grønnsaker

Trygg mat

Ute i verda er det fleire og fleire menneske som opplever matmangel på grunn av klimaendringar, jordforringing, vassmangel eller konfliktar. Kornlagera er små eller ikkje tilgjengelege.
Vest
Tidlik kalrot hos Bjorn Bredvei 2003
⋅ Grønnsaker

Sink

Sink (Zn) er et mikronæringsstoff som planter og dyr trenger i små mengder for å kunne leve, men for mye vil føre til forgiftning. I naturen finnes ikke sink i rein tilstand, men alltid koblet til andre stoffer, og det forekommer ofte sammen med andre metaller som jern og kobber.
Østlandet
Markedshage
⋅ Grønnsaker

Småskala grønt - marknadshage

Marknadshage; det vil seia å dyrka intensivt og mangfaldig på eit mindre areal, er ikkje noko ny ide, men omfanget er nytt.
Vest
Bonneforsok Bernt Lowe 2003
⋅ Grønnsaker

Hva ønsker vi å oppnå med bladgjødsling?

Er bladgjødsling en ekstra «vitamininnsprøytning», er det næring «rett i saftstrømmen»/ «rett i fletta»? Er bladgjødsling en målretta tilførsel av spesielle næringsstoffer eller en billig forsikring? Hvor mye monner det?
Østlandet
Marktrykk og jordpakking
⋅ Grønnsaker

Marktrykk og jordpakking

Fokuset på hvilket marktrykk vi kan tolerere på ei jord og samtidig kunne beholde jordstrukturen er viktig i drifta. Gjør vi det på en god måte kan vi holde ved like et jordmedium som kan beholde god jordstruktur, slik at røttene kan få nok både luft og at næringsutvekslingen kan gå som normalt og røttene kan vokse.
Knollselleri
⋅ Grønnsaker

Nedvasking av næring - tiltak

Det er viktig å ha noe kunnskap om hvordan nedvasking av ulike næringsstoffer foregår ved ulik nedbørs mengde, nedbørintensitet og på ulike jordarter. Figurene vi viser nederst er viktige å ta frem i de åra det er et behov, og det er faktisk ikke så rent sjeldent. Slik kunnskap bidrar, generelt sett, til at vi kan gjødsle mindre i grunngjødslinga og så øke andelen med delgjødslinger og gjennom det ha bedre kontroll på plantenes næringstilgang og kvalitetsutvikling på det salgbare produktet.
Østlandet
15 06 2021 Bonner Tjolling LAH
⋅ Grønnsaker

Bønner til industri er fortsatt i økning

Arealet av bønner til konserves er på oppadgående og det er en kultur som både er smakelig og sunn. Det er en sådd kultur og den krever som alle kulturer, men spesielt sådde i startfasen, et betydelig forarbeide. Det viktigste forarbeidet er nok mest i form at en mentalt vet hva en skal gjøre og til hvilken tid.
Østlandet
Samaskin
⋅ Grønnsaker

Forebyggende soppbehandling i Gulrot

Cercospora carotae og Alternaria dauci er to bladsjukdommer som kan gi raske skader på bladverket når smitten er der og de klimatiske forholdene ligger til rette.
Østlandet
Gulrot jevnhet
⋅ Grønnsaker

Spirevanning i gulrot, løk, kålrot m.fl.

Spirevanning, når behovet er der, er noe av det best betalte vi har igjen for av ulike arbeidsoperasjoner. En slik vanning skal muliggjøre en jevn plantebestand. Og en jevn plantebestand gjør det bedre mulig å treffe på dosene i ugraskampen, gir en jevnere størrelse på produktene og gir oss bedre inntjening i form av bedre kvalitet.
Østlandet
1 ... 6 7 8 ... 13