Saken er første gang publisert i Grønt i fokus nr. 4 2020.

Når det gjelder krav til slokkeutstyr, så er det ganske enkelt: I bolig, andre hus og driftsbygning er kravet et slokkemiddel med minimumseffekt 21A. Denne effekten vil du kunne dekke med en vanlig vannslange.

Bruk vann riktig

Man skal derimot være klar over at slangen skal ha kulekran i ene enden og spylespiss i andre. Vannet skal også være trykkvann og ikke bli drevet av egen elektrisk pumpe. Det er bred enighet blant fagfolk om at vann er det beste slokkemidlet til nesten alle typer branner. Når det gjelder brann i vesker som olje, diesel etc., så er ikke vann en god ide! Vannet er tyngre enn vesken og vil føre til at brannen sprer seg. Mange har også den oppfatningen om at vann er farlig å bruke mot elektrisk anlegg, men dette medfører ikke riktighet. Vann med drikkevannskvalitet kan fint brukes mot elektrisk anlegg. En skal allikevel være klar over at spredt stråle er anbefalt, og minimum 50 cm avstand.

Egen risikovurdering

For de som har tatt sertifikat for varme arbeider før 01.01.2020 så gjaldt også krav til slokkeutstyr med minimumseffekt 34A 233B C. Dette er nå fjernet i den nye forskriften og kravet er nå «Egnet» slokkeutstyr. Kravet til minimum 2 stk. 6 kg apparater gjelder fortsatt, og at det ene kan erstattes med en brannslange. Det betyr at brukeren av utstyret må selv risikovurdere farene i hvert enkelt tilfelle.

Håndslokker

Håndslokkere finnes i mange varianter og har ganske forskjellig egenskaper og bruksområder. Det vanligste håndslokkemidlet på gårder er pulverapparat. Dette er også et meget effektivt slokkemiddel. Fordelen med dette er at den tåler alle temperaturer og at den kveler brannen og bryter kjedereaksjonen. Ved oppvarming av pulveret utløses det en kvelende gass. En skal være klar over at pulveret ikke kjøler ned brannen, som vann og skum gjør, og derfor vil det ved for eksempel en ulmebrann være nødvendig med et tilleggsmiddel for nedkjøling. Den andre bakdelen med pulver er at det har uheldige virkninger på elektriske komponenter. Det betyr at om pulver har blitt brukt, så må det til grundig rengjøring av spesialister. Det snakkes om at rengjøring etter bruk av pulver koster tilnærmet kr 20 000 kr pr kilo pulver sluppet ut.

Skumapparat

Skumapparater finnes det også en del av, og kanskje mest i bolighus. Dette på grunn av det over nevnte problemet med pulver. Skum er også svært godt egnet til slokking av branner i vesker. Bakdelen er at det tåler ikke kuldegrader.

CO2-apparat

Noen har kanskje også CO2-apparat. Dette kan være et riktig apparat enkelte steder, men det har begrenset bruksområde. Ved bruk av CO2 så erstattes luften med kvelstoffet CO2 og dermed fordrives oksygenet. Når denne gassen forsvinner, vil derimot brannen kunne blusse opp igjen hvis de riktige forutsetningene er til stede.

Brannslokker 2
Alle apparat skal være effektmerket. FOTO: Tore Jevnaker

Skal være effektmerket

Felles for alle apparater er at effekten skal være merket. Det skal finnes verdier over effekten og dette skal stå på apparatet. På et pulverapparat står verdier på A-B og C. A står for brann i faste materialer. B står for brann i væsker, og C står for brann i gasser. På et skumapparat står det bare A- og B-verdier, da det er uegnet mot brann i gasser. Jo høyere tall som står bak bokstaven, jo bedre slokkeeffekt.

Dokumentere kontroll

Kravet til kontroll av apparatene er beskrevet i NS 3910. I bedriftssammenheng skal eier/bruker kontrollere slokkeapparater minimum 4 ganger pr. år. Dette skal også dokumenteres. Videre skal apparatene kontrolleres årlig av godkjent kontrollør. På skum skal apparatet til service hvert 5 år, mens det på pulver er hvert 10 år. 10 år er også oppfatningen av apparatets levetid, men det er en myte. Hvis en godkjent kontrollør finner apparatet i orden, så kan vedkommende godkjenne apparatet for 10 nye år etter full service.

Plassering av apparater

Plasseringen av apparater bør også risiko vurderes. Kravet til driftsbygninger er at det skal finnes slokkemidler på hvert plan. Helst da ved inngangsdører og gjerne ved flere. En slokke enhet skal dekke ca. 300 kvm. Det betyr at har du en driftsbygning på 500 kvm så må du ha minimum 2 slokkeenheter.

Branntepper

Glem ikke branntepper! Det er et enkelt, billig og effektivt slokkemiddel på de rette brannene. Det kan også brukes til å dekke ned brennbare ting, dersom du holder på med varme arbeider.