Klimakalkulatoren er ikke noe å bli mørkredd av, snarere tvert imot ser vi at gode klimatiltak gjerne har en sammenheng med god agronomi og er økonomisk lønnsomme for bonden. Det handler kort og godt om å optimalisere produksjonen: ved å få mest mulig ut av innsatsfaktorer som tilføres, reduseres utslippene.

Kan jeg prøve kalkulatoren på min gård?

Klimakalkulatoren er åpen for alle interesserte. Foreløpig er kalkulatoren tilgjengelig for bruk med melk, korn og svin, men det jobbes fortløpende med modeller for ammeku, kylling og sau. Hvis kalkulatoren ikke er tilgjengelig på din gård, kan du benytte deg av demobruket som ligger inne på kalkulatoren.

Kom i gang med klimakalkulatoren

For å se om kalkulatoren virker på din gård går du inn på Klimasmart landbruk sine hjemmesider. Her logger du deg inn med BankID eller produsentnummer. Hvis du ikke er registrert i Landbrukets Dataflyt må dette gjøres. Videre må du gi samtykke til at klimakalkulatoren henter inn nødvendig informasjon for å beregne klimagassutslippet på din gård. Dine tall og klimaregnskap blir kun tilgjengelig for deg. Ønsker du at en rådgiver skal se på din beregning må du gi tillatelse gjennom ei samtykkeerklæring.

For å få ei fullstendig beregning på gården må flere datagrunnlag være på plass. Dette gjelder blant annet regnskapstall, kart og gjødslingsplan i Skifteplan og jordsmonnskart. Data hentes automatisk, men noen ganger oppstår det feil. Du kan sjekke hvilke datagrunnlag som er med i din beregning under «Mitt datagrunnlag» - «Mine datakilder».

Kalkulatoren bruker jordsmonnskartene til NIBIO som datagrunnlag for blant annet karbonfangst. Det er flere kommuner i Trøndelag som ikke er blitt kartlagt, men det er fullt mulig å kjøre klimakalkulatoren uten, men med de begrensningene det gir.

Her finner du klimakalkulatoren

QR til Quiz b

Datagrunnlag for melkebruk:

Spørsmål knyttet til påloggingen kan rettes til Landbrukets Dataflyt på brukerstotte@landbruketsdataflyt.no eller telefon 22 05 47 30.»

Hva viser klimakalkulatoren?

I klimakalkulatoren blir utslippene på din gård estimert basert, på tilgjengelige data om areal, jordsmonn, plante- og husdyrproduksjon, og til en viss utstrekning også regnskap. Vitenskapelige modeller for biologiske sammenhenger i plante- og husdyrproduksjonen kombineres med utslippsfaktorer iht. det Internasjonale klimapanelet (ICCP). Inne på den enkelte gård får du ei visuell framstilling av utslippene i grafer. Her finner vi grafer over totalutslippet for hele gården, for hver produksjon (korn, grovfôr, mjølk osv.) og utslipp knyttet til underkategorier av planteproduksjonen eller husdyrproduksjonen. I klimaberegningen regnes metan, lystgass og karbondioksid om til CO2-ekvivalenter for å kunne sammenlignes.

Klimakalkulatorfigur 1
Figur 1: Eksempel på utslipp fra kornproduksjon hentet fra kalkulatoren. Rød søyle viser totalt utslipp av CO2-ekvivalenter per kg avling bygg for et gårdsbruk i 2019. Gul søyle er gjennomsnittsutslippet for ei valgt sammenligningsgruppe.

Sammenlign deg med andre

En funksjon i kalkulatoren er at en kan sammenligne sin produksjon med tilsvarende produksjoner i kommunen, fylket eller landet. Ved å bruke sammenligningsmetoden kan en se hvordan utslippene på sin gård ligger i forhold til andre sin produksjon, og på den måten få pekepinn på hvor det kan være fornuftig å sette inn tiltak. Sammenligningen kan gjøres ut fra størrelse på produksjon, etter areal eller antall dyr. Det er også mulig å legge inn egne registreringer i klimakalkulatoren på:

• Type gjødsellager

• Metode for spredning av husdyrgjødsel

• Redusert jordbearbeiding

• Energiforbruk

• Eventuelle korrigeringer av kraftfôr-forbruk fra fakturadata

Dette gir mer korrekt beregning, og gir deg muligheter til å prøve deg fram for å se hvordan ulike tiltak vil slå ut på utslippene på din gård. Et eksempel på dette er hvordan innkjøp av slangespreder vil virke inn på utslippet ved husdyrgjødselspredning.

Avlingsregistreringer er gull verdt

Hvis det ikke er registrert faktiske avlinger i Skifteplan bruker kalkulatoren planlagte avlinger i klimaberegningene. Dette kan slå både positivt og negativt ut på beregnet utslipp. Klimagassutslippet fra planteproduksjonen har en klar sammenheng med hvor stor tørrstoffavling som blir produsert ut fra innsatsfaktorene. Beregningen er mer pålitelig hvis gjødslingsplana blir oppdatert med faktiske avlinger. Avlingsregistreringer er derfor også en fordel i klimaberegningen

Klimakalkulator for kornprodusenter B
Her veies rundballene med vekt på lesseapparatet for å få rett tørrstoffavling på hvert skifte. Foto Maren Kjøren Leran

Hva kan rådgiveren bidra med?

Klimakalkulatoren kan fortelle hvor utslippene dine er, men gir deg ikke ei komplett liste over aktuelle tiltak. Rådgiverne kan være gode diskusjonspartnere for å se hvor det er mest gunstig for både deg og klimaet å sette inn tiltak. Klimarådgivningen vil henge tett sammen med den vanlige produksjonsrådgivninga – det handler om å ta de smarte valgene som gir gode avlinger av høy kvalitet og bedre resultat på bunnlinja. Våre rådgivningstilbud innen klima er:

- NLR Klima Førsteråd (Individuell rådgiving i 5-10 timer og individuell rapport)

- NLR Klima Grupperåd (individuell gjennomgang og ei samling)

- NLR Klima Erfaringsgrupper (10-12 personer som møtes for å diskutere og lære av hverandre)

- NLR Klimasjekken (Årlig oppfølging, ca. 2 timer per bruk)

Maren Kjøren Leraand, NLR Trøndelag, 907 00 965, maren.leraand@nlr.no Kilder: Inga Holt, NLR Viken, Marie Skogrand, NLR Trøndelag og Brukerveiledning, Klimasmart Landbruk