Artikkelen ble først publisert i Norsk Landbruksrådgiving Nord Norge sitt fagblad, Agronominytt, i desember 2022.

Gaute Terjesson driver Bodø Grønt sammen med kjæresten Henriette - og har vært interessert i mat så lenge han kan huske. At maten også var lokal, ble Gaute tidlig opptatt av. Smak var viktig! Han var opptatt av naturvern og god dyrevelferd og allerede som 14 åring ble han vegetarianer - som mange andre i hardcore-miljøet i Bodø. Dette dannet grunnlaget for videre retning.

Bodøs aller første miljøpris ble tildelt Bodø Grønt

18 Vinnere av Bodos forste miljopris
Gaute Terjesson og Henriette Stoltenberg ble årets vinnere av miljøprisen i 2022.

Viktig med god utdannelse

Å bli bonde og grønnsaksprodusent var ikke noe som Gaute hadde i tankene da han etter videregående i Bodø dro til Oslo for å studere grafisk design og illustrasjon. Etter tre år på kunsthøgskolen i hovedstaden og ett år som frilanser, kjente han på at yrkesvalget kanskje ville bli ensformig over tid. Og søkte seg inn på Sogn Jord- og Hagebruksskule i Aurland. Det er også landets eneste økologiske landbruksskole. Etter to år var han utdannet økologisk agronom.

- Og praksis

Han startet høsten 2018 å jobbe på gården Alm Østre i Stange, som er Norges eldste drevne biologisk-dynamiske gård. Året etter jobbet han i Grindal i Rennebu på Grindal Ysteri med økologisk osteproduksjon, og i den nystartede markedshagen Grønt fra Grindal. Disse arbeidsplassene gav ham mye verdifull praktisk kunnskap. Han fikk også være med i hele produksjons- og planleggingsarbeidet.

Oppstart av egen bedrift

Gaute kjente på at det hadde vært godt å flytte nordover igjen. Han fikk mye støtte fra prosjektleder innen urbant landbruk i Bodø kommune, Camilla Helgesen. I dialog med kommunen fikk han etter hvert landet en leiekontrakt for tre år på et lettdrevet areal godt egnet for grønnsaksproduksjon. Det ligger sentralt til i Bodø på tidligere Vågønes forskingsstasjon. Arealet på 2,5 dekar ble pløyd i oktober 2020 og han fikk satt ned hvitløk samme høst. Der leier han også plass i drivhuset slik at han tidlig kan starte med oppal av småplanter, samt litt plass i kjelleren der han har bygd et lite pakke- og kjølerom. Han har vært forsiktig med investeringene og har satset på gjenbruk av både materialer og kjølesystem.

Kålplanting 22. mai i gode, varme forhold.
Kålplanting 22. mai i gode, varme forhold.

Personlig kontakt med kundene

Hva får en bygutt på 29 år til å ta sjansen på å bli by-bonde og produsere mat med direkte leveranser til forbrukerne? Jo, nettopp ønsket om å kunne formidle trygg, god og bærekraftig matproduksjon direkte til de som vil kjøpe varene. Rak i ryggen kan han være, han driver etter økologisk prinsipper, men har foreløpig valgt å ikke bli DEBIO-sertifisert. Det kommer etter hvert. Han har også vært så heldig at han har landet en fast halvårskontrakt fra høst til vår som grafisk designer. Da har han en trygg økonomi og er litt friere til å prøve seg fram på nytt areal med produksjon i nord. Men han har også klart å få lønnsomhet for arbeidsinnsatsen i sitt grønne foretak.

Salvien blomstrer i plasttunnellen. Gaute er veldig fornøyd med kjøpet av tunell og glad for at valget falt på sidelufting.
Salvien blomstrer i plasttunnellen. Gaute er veldig fornøyd med kjøpet av tunell og glad for at valget falt på sidelufting.

Salgskanaler

Sesongens grønnsaker leveres ukentlig til Brødrene Berbusmel og Brasserie X. Det som virkelig fikk fart på salget i første driftsår, var REKO-ringen. Via Facebook selger han poser med 7-8 ulike vekster. Disse hentes annenhver uke utenfor Plantasjen på Mørkved, 10 km fra Bodø. Her er det god plass til alle selgere og kjøpere den timen utleveringen foregår. I år har Gaute også utvidet kundegrunnlaget ved å selge i abonnementsordning. Disse kundene har overlevering den uka det ikke er Rekoring. Han har 28 abonnenter, og de aller fleste henter posene selv på Vågønes der varene blir produsert.

Han har klart å time produksjonen godt slik at abonnementsordningen og Rekoringkundene har fått en pose med et godt sammensatt varespekter fra juli til midt i oktober. I alle posene legges det ved et brev som bl.a beskriver hvordan produksjonen i åkeren har gått siden siste levering, innholdet i posen og forslag til hva de ulike vekstene kan brukes til.

Næringstilgang

Bodø grønt driver uten egne husdyr, og må derfor skaffe tilveie næring utenfra. Jordprøven er analysert etter Albrecht-metode via Vital analyse, og viser en høg pH på 7. Det er litt lavt innhold av kalium og magnesium, noe som er vanlig på en slik moldfattig jordtype her på kysten i Salten. Han bruker en del pelletert hønsegjødsel til vekster som krever ekstra næringsforsyning. I tillegg tang og kompost. I nord har vi lavere temperatur i luft og jord enn lenger sør i landet, slik at det tar lenger tid for næringsstoff å bli plantetilgjengelige. Omdanning til rett tid for plantenes behov, kan være utfordrende hvis mikrolivet ikke får gode nok forhold til å omdanne næringsstoffene.

Salgsvarer på Brødrene Berbusmel.
Salgsvarer på Brødrene Berbusmel.
Det blir også produsert masse god salat.
Det blir også produsert masse god salat.

Kontroll på ugraset

Jorddekke med plast i kulturen fungerer godt for å hindre frøugras, og det fører også til høyere jordtemperatur og bedre mikroliv. Med hjulhakke går det også svært greit å kontrollere frøugraset. Gaute har også prøvd halmdekke. Kveka trives dessverre veldig godt på Vågønes, og blir ekstra vanskelig å bekjempe i dekket kultur.

Svart siloplast legges ut på et større areal for å «brakke» alle typer ugras. Den lette sandjorda på Vågønes var dominert av kveke i 2020, og graset er fortsatt hovedutfordringen videre i produksjonen av grønnsaker. For kveka forsyner seg vel grådig av næringa grønnsakene skal ha. Leieavtalen på tre år gjør at det ikke blir så langsiktig planlegging som ønskelig for å ta de optimale valgene.

Hjulhakka er et godt arbeidsverktøy.
Hjulhakka er et godt arbeidsverktøy.
Sjekk av effekten av siloplastdekke sammen med NLR rådgiver Thomas Holz.
Sjekk av effekten av siloplastdekke sammen med NLR rådgiver Thomas Holz.
Insektsnett er viktig for å sikre at kålflua ikke får tilgang til kålvekstene.
Insektsnett er viktig for å sikre at kålflua ikke får tilgang til kålvekstene.

50 ulike vekster

Hovedproduksjonen for Bodø Grønt er grønnsaker, men også potet og urter er viktige for å ha et allsidig utvalg å tilby. I plasttunnellen dyrker han tomat og agurk og urter som trives best inne. Han «tjuvstarter» også her med salat slik at han kan starte salget tidligere.

Delikatessepotet av sortene Colomba og Blå Kongo er fine å ha i posene. Han dyrker mange ulike typer salat og atskillige typer kålvekster. Rødbeter og bladbete, gulrøtter og mange typer løk.

Plasttunellen kan brukes til viktige meningsytringer: Bevar Rønvikjordene.
Plasttunellen kan brukes til viktige meningsytringer: Bevar Rønvikjordene.
Krydderurter klare til utplanting.
Krydderurter klare til utplanting.
Høsting av svartkål og grønnkål.
Høsting av svartkål og grønnkål.
Tørking av hvitløk skjer inne med ekstra vifte.
Tørking av hvitløk skjer inne med ekstra vifte.

Framtidsdrømmen

Drømmen for Gaute og Henriette er å kunne kjøpe seg et småbruk med mulighet til å fortsette grøntproduksjonen og leveranse rett til forbrukeren. Inntil da gir arealet på Vågønes og fasilitetene rundt en god start på livet som grøntprodusenter.

Det har blitt mange gode tomater og agurker i tunellen, og urter som basilikum som ikke trives ute i en nordnorsk regnsommer.
Det har blitt mange gode tomater og agurker i tunellen, og urter som basilikum som ikke trives ute i en nordnorsk regnsommer.
Saftige gode tomater.
Saftige gode tomater.