Prognoshøstinga 2017 i Buskerud og Telemark

14.06.2017 (Oppdatert: 14.11.2018)

Prognosehøstinga for 2017 starta 22.mai i de tidligste områda i fylka våre og ble avslutta 31. juli på Golsfjellet i Hallingdal 950 m.o.h. Det vil ikke bli tatt ut prøver til annen slått, men vi rår til å bruke døgngrader som ei rettesnor for rett høstetid. 31. juli ble det bare tatt ut prøve ei fjellprøve, fra Golsfjellet, Hallingdal. Førstelåtten går helt mot slutten i fylka våre, også for lågenergifôr, mens andreslåtten er godt i gang i store deler av regionen,- om en får det til mellom heftige regnbyger. Kontrastene og utfordringene er store i hverdagen....

Bilde fra uttak til prognosehøsting på Åmot, Modum 6. juni. Timoteien er i tidlig skyting og graset ble slått til høgenergifôr 1-2 dager før prøveuttaket. Analysen viste 0,88 FEm. Foto: Erik Stedje

Mandag 31. juli

31. juli ble siste prøven tatt ut for prognosehøstinga i år ,- igjen Golsfjellet, Hallingdal.

Analyseresultata finner du HER!

Basisopplysninger for prøvene.

Søndag 23. juli

23. juli ble det  bare tatt ut prøve ei fjellprøve, fra Golsfjellet, Hallingdal. Førstelåtten går helt mot slutten i fylka våre.

 

Mandag 17. juli 

Det er sendt inn to prøver denne uka, begge fra Hallingdal,- fra 720 m.o.h. i Ål og stølsfôr 950 m.o.h fra Golsfjellet.

Kvalitetsnedgangen i prøvene siste uka er relativt moderat. Stølsprøven fra Golsfjellet er gått fra høgenergifôr på 0,92 ned til 0,88. Prøven fra Ål er gått fra 0,84-0,81.

 

Mandag  10. juli

Det ser ut til å være sendt inn tre prøver denne uka,- alle fra Buskerud. For siste gang i år er det tatt ut prøve fra  Åmot i Modum. Graset er kommet svært langt, men er vel et brukbart livnæringsfôr for hest.

De to andre er fra Hallingdal,- fra 720 m.o.h. i Ål og stølsfôr 950 m.o.h fra Golsfjellet. Det siste er i kategorien høgenergifôr og er klar for slått denne uka.

 

Mandag 26. juni:

Slåtten for høgenergifôr på seinere område som i fjellbygdskift med to høstinger, er i full gang, men fjellareala over 800 meter er ikke klare. Temperaturen siste uka har vært gunstig for grasveksten og utviklinga på de fleste prøvene viser en normal nedgang, både i FE-konsentrasjon, fiber- og proteininnhold.

 

Mandag 19. juni:

Slåttetida nærmer seg for høgenergifôr også for øvre/ seine deler av området vårt. Slått i tidligste områdene gir lågenergifôr. Det er verd å merke seg at proteininnholdet i graset taper seg mer enn energiinnholdet.

Mandag 12 juni:

Resultata fra prøvene i Numedal samt prøven fra Attrå viste særs små endringer på de de seks dagene mellom prøveuttaka. Derimot tyder prøven fra Flatdal at graset er i begynnende skyting og bør slås til høgenergifôr.

Prøvene fra Gol og Torpo var timoteien i stadiet begynnende skyting og var vel nesten klar til høgenergislått.

Prøvene fra Ål, omlag 700 m.o.h, må tilsynelatende ha minst  ei uke på seg: Kjente så vidt svelling i holken på enkelte strå.  Det er brukt samme frøblanding på de to skifta,-det ene er sørvendt og venta tidligere, mens det andre er tilnærma flatt. Det blir litt spennende å følge utviklinga på de to skifta. Analyseresultata er overraskende låge, særlig på FE-konsentrasjon. Ufordøyd NDF og låge proteinverdier tyder på at FE-konsentrasjonen er noe undervurdert hos Dalseide  Se bildeserien under.

Prøven fra Åmotsdal: Bladfaksen begynte så vidt å skyte på uttaksdatoen, men enga er i rask utvikling. 

Prøvene fra Flatdal, Åmotsdal og Uvdal vitner om kalium mangel, og en vil trulig ha god avlingseffekt av sterkere kaliumgjødsling.

 

Tirsdag 6. juni.  Slåtten i gang for høgenergifôr i Modum i pinsehelga, og i følge prøven som ble tatt ut, var det i rett tid.

Prøvene fra Gol og Torpo viste ingen tegn til skyting på timoteien. Analyseresultata viser derfor forbausende  låge både på energi og protein.

Prøvene fra Numedal har i følge rådgiver en mer nyansert botanisk sammenstning som gir en annen karakteristikk:

  • Rollag: Holken sveller på timoteien, kan se enkeltskudd her og der som på mandag sprengte seg ut av slira, men ikke så mye som 10%. Engrapp har skutt og engsvingel i ferd med å skyte. Lite tofrøblada ugras- noe kveke.
  • Uvdal: På uttaksfelt var det hovedsakelig engrapp og timotei med en del kveke.                                  Engrapp har skutt, hundegras, bladfaks og engsvingel er så vidt i begynnende skyting, mens timoteien ikke er på flaggbladstadiet engang på en del av plantene. Det er grunn til å kommentere proteinet i analysen fra Uvdal. Skiftet var seint gjødsla, bare 14 dager før prøveuttaket. Det forklarer svært høge

 

Da prøvene ble tatt på mandag 29.5., kunne en se akset i slira på timoteien på de fleste prøvene. Sannsynlig slåttetidspunkt for høgenergifôr vil være rett over pinse i kommende uke. Men så var det været, da...proteinverdier. 

 

 

 

Artikkelen vil bli oppdatert etter hvert som nye analyseresultat kommer inn.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.