Bli med på underbuksekampen!

19.06.2020 (Oppdatert: 19.06.2020) Juni S. Karlsen

NLR satser ekstra på jord og derfor vil vi ha deg med på et lite underbukseeksperiment! Kampanjen er lagt opp som en konkurranse mellom regionene, hvor gårdbrukere graver ned bomullstruser nå, og graver dem opp igjen til høsten for å se hvor mye som er igjen.

Grav ned trusa di! Foto: Hege Sundet

Hvor frisk er jorda di? Finn det ut ved å grave ned underbuksene!

 

Hvorfor? For å sette fokus på jordliv! Nedgravde underbukser kan gjøre akkurat det.

Hvordan? Bomull brytes ned av mikroorganismene i jorda. Nedgravde bomullstruser i god og dårlig jord gir oss et innblikk i hvor aktivt jordlivet er!

 

Derfor inviterer vi deg til å sjekke jordlivet på din gård, ved å delta i underbuksekampen! Jord er et av satsingsområdene til NLR. Underbuksekampen er en nasjonal kampanje som skal sette fokus på jordlivet. Du kan være med uansett produksjon, om det er korn, gras, grønnsaker, poteter eller frukthage.

 

Slik deltar du

 1. Grav ned underbukser på jordene dine, ca 15-20 cm, med linningen så vidt synlig på jordoverflata. Grav gjerne ned flere steder, og gjerne der du tenker det er godt jordliv. Underbuksene må være av bomull og av en viss størrelse (ikke string). Merk stedet så du finner tilbake!

 

 1. Husk å skrive ned dato eller ta bilde dagen du gravde ned.

 

 1. Vent ca. 2 måneder før du graver dem opp.

 

 1. Ta bilde av underbuksene, og send til din lokale rådgiver eller ostafjells@nlr.no innen 25 september. De innsendte bildene vil bli lagt sammen til et felles bidrag fra Østafjells i underbuksekampen på landsbasis. Det oppfordres til å ha med folk og dyr på bildene, slipp kreativiteten løs!

 

 1. Vinner av konkurransen er den regionen som med bilder kan dokumentere flest gårdbrukere med mer eller mindre oppspiste truser innen 1. oktober.

 

Innsendte bilder vil kunne bli brukt av NLR til nyhetsartikler og kampanjer. 

 

Tips

 • Underbuksene kan graves ned vannrett eller loddrett
 • Stoffet må være 100% bomull, dette for å unngå syntetiske stoffer og forurensning.
 • Blir det forskjell i ulike jordtyper? Forskjell på ulik jordbearbeiding? Test gjerne flere steder, og sammenlign steder med stor og liten aktivitet av jordliv.
 • Grav ned i ulike kulturer: korn, gras, grønnsaker, poteter eller frukthagen
 • Husk å merke stedet, så du finner tilbake
 • Du kan sende inn flere bilder
 • Ha gjerne folk med i bildene

 

Bli med da vel!

 

 

 

Grav ned, la den kompostere i minst 2 måneder og grav den opp igjen. Send inn ditt bidrag!Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.